الصفحة الرئيسية
عن الكلية
عمادة الكلية
كلمة عميد الكلية
نبذة عن العمادة
العمداء السابقون
وكالات الكلية
وكالة الكلية
كلمة وكيل الكلية
نبذة عن وكالة الكلية
وكالة الكلية للدراسات العليا
كلمة وكيل الكلية للدراسات العليا
نبذة عن وكالة الكلية للدراسات العليا
الأنشطة العلمية
وحدة ريادة الأعمال
وحدة الجودة والتطوير
شعبة الإعتماد الأكاديمي
شعبة الجودة
شعبة القياس والتقويم
شعبة التدريب وتطوير الموارد البشرية
وكالة الكلية (شطر الطالبات)
إدارة الكلية
كلمة مدير الإدارة
كلمة مديرة الإدارة
إدارة الكلية شطر الطلاب
إدارة الكلية شطر الطالبات
الخطة الاستراتيجية
الشؤون التعليمية
مواقع التدريب التفاعلي
البحث العلمي
الأبحاث
مجلة كلية العلوم
تواصل معنا
الملفات
عربي
English
عن الجامعة
القبول
الأكاديمية
البحث والإبتكار
الحياة الجامعية
الخدمات الإلكترونية
صفحة البحث
كلية العلوم
تفاصيل الوثيقة
نوع الوثيقة
:
مقال في مجلة دورية
عنوان الوثيقة
:
Characterization and chemical composition of fatty acids content of watermelon and muskmelon cultivars in Saudi Arabia using gas chromatography/mass spectroscopy
Characterization and chemical composition of fatty acids content of watermelon and muskmelon cultivars in Saudi Arabia using gas chromatography/mass spectroscopy
لغة الوثيقة
:
الانجليزية
المستخلص
:
Background: The growth in the production of biodiesel, which is principally fatty acid methyl esters (FAME), has been phenomenal in the last ten years because of the general desire to cut down on the release of greenhouse gases into the atmosphere, and also as a result of the increasing cost of fossil fuels. Objective: Establish whether there is any relationship between two different species (watermelon and muskmelon) within the same family (Cucurbitaceae) on fatty acid compositions and enumerate the different fatty acids in the two species. Materials and Methods: Extraction of fatty acids from the two species and preparation the extract to gas chromatography/mass spectroscopy analysis to determine the fatty acids compositions qualitatively and quantitatively. Results: The analyzed plants (watermelon and muskmelon) contain five saturated fatty acids; tetrdecanoic acid, pentadecanoic acid, hexadecanoic acid, heptadecanoic acid and octadecanoic acid with different concentrations, while muskmelon contains an extra saturated fatty acid named eicosanoic acid. The watermelon plant contains five unsaturated fatty acids while muskmelon contains three only, the two plants share in two unsaturated fatty acids named 9-hexadecenoic acid and 9-octadecenoic acid, the muskmelon plant contains higher amounts of these two acids (2.04% and 10.12%, respectively) over watermelon plant (0.88% and 0.25%, respectively). Conclusion: The chemical analysis of watermelon and muskmelon revealed that they are similar in saturated fatty acids but differ in unsaturated fatty acids which may be a criterion of differentiation between the two plants.
ردمد
:
0973-1296
اسم الدورية
:
PHARMACOGNOSY MAGAZINE
المجلد
:
9
العدد
:
33
سنة النشر
:
1434 هـ
2013 م
نوع المقالة
:
مقالة علمية
تاريخ الاضافة على الموقع
:
Sunday, July 23, 2017
الباحثون
اسم الباحث (عربي)
اسم الباحث (انجليزي)
نوع الباحث
المرتبة العلمية
البريد الالكتروني
H Albishri
Albishri, H
باحث
A Almaghrabi
Almaghrabi, A
باحث
t Mouss
Mouss, t
باحث
الملفات
اسم الملف
النوع
الوصف
42167.pdf
pdf
الرجوع إلى صفحة الأبحاث